Hoe kiest u de juiste sta-op stoel voor thuis of in de zorg?

Waar dient een goede sta-op stoel aan te voldoen? Bestaat er een goede, algemene sta-op stoel voor een zorghuiskamers? Is er een goede sta-op stoel voor ziekenhuizen? Kun je transferstoelen gebruiken als sta-op stoelen? Bestaan er een goede sta-op stoelen voor huiskamers van verstandelijke beperkten? Bestaan er sta-op stoelen voor Obesitas mensen zwaarder dan 150 kilogram? Bestaan er sta-op stoelen voor Obese mensen?

Zorgmeubel heeft een zorgvuldig opgebouwd assortiment van hygiënische sta-op stoelen op basis van 30 jaar ervaring. Een stoel is om in te relaxen, een lekker dutje te doen. Aan de andere kant wilt u rechtop zitten om actief deel te nemen aan een gesprek of om te luisteren naar uw lievelingsmuziek…..Naarmate de jaren verstrijken wordt  het moeilijker om op te staan uit een diepe stoel vanwege verminderde spierkracht. Goede ergonomische maten en een sta-op functie kunnen u daarbij helpen. Bovendien komt de ouderdom helaas met (kleine) gebreken. U krijgt een krommere rug, pijn in de heupen, knieklachten, reuma of artrose. In dat geval is een fijne sta-op stoel echt een genot.

Gelukkig heeft Zorgmeubel in de showroom een meetstoel staan. Met behulp van deze stoel stellen wij de zitbreedte, diepte en hoogte in. Vervolgens kunnen wij de armleuningen en extra lendensteun op uw lichaam afstellen. Bovendien bepalen wij aan de hand van uw gewicht samen de hardheid van het zitkussen. Op deze manier voldoet uw nieuwe stoel aan uw individuele lichaamsmaten, dus zitcomfort en plezier gegarandeerd.

U kunt ons bellen voor een meetafspraak en onderstaand een vragenblok, helpt u verder op weg bij uw keuze.

FAQ keuze sta-op stoel!

Waar moet u als eerste op letten bij de aanschaf van een sta-op stoel?
Indien mogelijk vraagt u advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut. Wellicht is deze professional niet in de buurt en moet u zelf de juiste sta-op stoelen kiezen. Hoe kies je juiste sta-op stoelen?
 • Wilt u hygiënisch en urinewerend kunstleder op uw sta-op stoel?
 • Wilt u één motor, rugleuning en voetensteun gaan gelijktig uit, kies voor Comfoto 1 of twee motoren. rugleuning en voetensteun kunt u apart bedienen Comforto 2?
 • Kunt uw (begin) dementerende ouder een afstandsbediening begrijpen?
Indien u vermoedt dat dit moeilijk wordt, adviseren wij u een keuze te maken uit Relax fauteuils. Dit zijn makkelijke hoge stoelen met relaxstand. De bediening is met een hendel of door middel van duwen van de billen.Voor meer informatie en advies kunt u altijd bellen! 072 7600018
Ik zie grote prijsverschillen tussen sta-op stoelen. Waar zijn deze op gebaseerd?
Zorgmeubel heeft haar assortiment sta-op stoelen zorgvuldig opgebouwd. Hoewel de plaatjes er identiek uitzien, zijn er wel degelijk verschillen tussen sta-op stoelen. Wij zullen de belangrijkste verschillen noemen:
 • Bekleding: Zorgmeubel gebruikt alleen hygiënische, niet-waterdoorlatende stoffen. Voor de zorgsector adviseren wij u het hygiënische en urinewerende kunstlederL1.
 • Hoeveel motors wilt u?  Wilt u één motor, rugleuning en voetensteun gaan gelijktig uit, kies voor Comfoto 1 of twee motoren. rugleuning en voetensteun kunt u apart bedienen Comforto 2 of Dream. De derde motor regelt de hoek tussen de zitting en de rugleuning. Op deze manier kunt u uw heupen ontlasten, kyfose corrigeren en andere rugklachten verhelpen. Deze stoelen zijn ook zeer geschikt voor mensen met reuma, ziekte van Parkinson. Kiest u dan de Baron of Vario. U begrijpt dat deze sta-op stoelen in het hoogste prijssegment vallen.
 • Wat is de relax stand van de sta-op stoel? Er bestaat een dutstand van 130 graden Comforto, of een slaapstand van 165 graden. Deze laatste slaapstand vraagt een versterkt frame. Dit een is duurdere sta-op stoel zoals de serie Dream.
 • Instelbaarheid van de sta-oop stoel in zitbreedte, zitdiepte en zithoogt alsmede instelbaarheid van armleuningen en lendensteun. De sta-op stoelen Baron en Vario voldoen aan deze criteria. Mocht u deze stoel bijvoorbeeld voor uw vader kopen dan kunt u later deze stoel weer afstellen voor uw moeder.
 • Binnenwerk van de stoel. Een duurdere stoel heeft een romp van multiplex of hout. De motors zijn ook significant anders. Budgetvriendelijke sta-op stoelen hebben een lineaire actuator waar het hele gewicht op rust tijdens de relax- en sta-op stand. Dit systeem is gevoelig voor schade. Terwijl in duurdere sta-op stoelen het frame ook de relaxstand en sta-op stand ondersteunt.
Voor meer informatie en meetadvies kunt u altijd bellen! 072 7600018
Wat zijn de keuzes bij serieuze heupproblemen en rugklachten?
Indien er serieuze heupprblemen zijn adviseren wij u de sta-op stoelen Baron of de Vario uitgevoerd met 3 motors:
 • De eerste motor verzorgt het opstaan van de stoel,
 • De tweede motor heeft de zeer belangrijke kantelfunktie. U kunt een positieve wig maken, de voorkant van de zitting is hoger dan de achterkant. Op deze manier neem je druk weg bij de benen, en heupen. Dit verlicht heel veel pijnklachten.
 • De derde motor is voor de onafhankelijke bediening van de rugleuning. Maar als de kantelfunctie goed is ingesteld, kunt u deze motor zo min mogelijk gebruiken.
In het geval van hoge en lage rugproblemen alsmede kyfose en scolisoe adviseren wij u de Vario uitgevoerd met 3 motors.
 • Bepaal de juiste zithoogte,
 • Met de tweede motor bepaalt u de kantelstand om de heupen te ontlasten.
 • Voor lage rugklachten is er een ingebouwde lendensteun in de sta-op stoel die u individueel kunt afstellen.
 • Voor hoge rugklachten heeft u een instelbaar hoofdkussen, de zogenaamde Topswing.
 • De derde motor is voor de onafhankelijke bediening van de rugleuning. Maar als de kantelfunctie goed is ingesteld, kunt u deze motor zo min mogelijk gebruiken.
Mensen met de ziekte van Scheuermann, Bechterew, Parkinson of Reuma, Artrose, Syndrome van Down hebben veel baat bij een dergelijke sta-op stoelen en kunnen weer goed uitrusten op de stoel. Maakt u een afspraak met de zitspecialist voor een stoelmeting. Wellicht wilt u ons van te voren uw klachten melden, dan kunnen wij ons goed voorbereiden. In de showroom is een invalidentoilet en u kunt de auto tot 5 m voor de ingang parkeren. Voor meer informatie en advies kunt u altijd bellen! 072 7600018
Zijn er ook Obesitas sta-op stoelen tussen 100 - 150 kg?
Indien mogelijk vraagt u advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut. Wellicht is deze professional niet in de buurt en moet u zelf de juiste sta-op stoelen kiezen.Indien u een lichaamslengte heeft tussen 165 -175 cm en geen lichaamsklachtenU kunt een keuze maken uit de Design serie. De zitbreedte van deze relaxstoelen is 55 cm. De serie begint met
 • Design: Obesitas fauteuil met een vaste rugleuning
 • Design Relax: Obesitas fauteuil handmatig beweegbare rugleuning met een voetensteun
 • Design 1: Obesitas sta-op stoel met 1 Motor, voor gelijktijdig uitklappen van rugleunig en voetensteun en uiteraard de sta-op funktie.
 • Design 2: Obesitas sta-op stoel met 2 Motors, voor onafhankelijk uitklappen van rugleuning en voetensteun en uiteraard de sta-op funktie
De stoel Design is bekleed met hygiënisch, urine-werend kunstleder en heeft een relaxstand van 130 graden. Bovendien is de comfortabele zitting voorzien comfortschuim en Nosag veren. Deze 2 productkenmerken, comfortschuim en NOSAG veren, verdelen de lichaamsdruk heel erg goed. Op deze manier rust u echt goed uit.Voor u is ook de sta-op stoel Vario XL geschikt. Het verschil is het aantal motors (3), instelbaarheid (zitbeedte, zitdiepte, zithoogte, armleuningen en lendensteun) en binnenwerk (sterker) en dus ook de prijs. 072 7600018
Zijn er ook stoelen voor Obese mensen tot 250 kg?
Gelukkig zijn er Obese sta op stoelen nl de Vario XXL.
 • Deze Obese sta-op stoelen kunt u krijgen met een zitbreedte tot 62 cm,
 • Het maximale gewicht mag 250 kilogram zijn,
 • Zithoogte, zitbreedte, zitdiepte, armleuningen, lendensteun en hardheid van het zitkussen kunt u kiezen,
 • Met de tweede motor bepaalt u de kantelstand om de heupen te ontlasten,
 • Voor lage rugklachten is er een ingebouwde lendensteun in de sta-op stoel die u individueel kunt afstellen,
 • Voor hoge rugklachten heeft u een instelbaar hoofdkussen, de zogenaamde Topswing,
 • De derde motor is voor de onafhankelijke bediening van de rugleuning. Maar als de kantelfunctie goed is ingesteld, kunt u deze motor zo min mogelijk gebruiken.
Voor meer informatie en meetadvies kunt u altijd bellen! 072 7600018
Zijn er ook sta-op stoelen voor voor mijn kleine moeder?
Indien mogelijk vraagt u advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut.U kunt een keuze maken uit de Comforto serie. De zitbreedte van deze relaxstoelen is 51 cm. De serie begint met
 • Comforto: fauteuil met een vaste rugleuning
 • Comforto Relax: fauteuil handmatig beweegbare rugleuning met een voetensteun
 • Comforto 1: Sta-op stoel met 1 Motor, voor gelijktijdig uitklappen van rugleunig en voetensteun en uiteraard de sta-op funktie.
 • Comforto 2: Sta-op stoel met 2 Motors, voor onafhankelijk uitklappen van rugleuning en voetensteun en uiteraard de sta-op funktie
De stoel Comforto is bekleed met hygiënisch, urine-werend kunstleder en heeft een relaxstand van 130 graden. Bovendien is de comfortabele zitting voorzien comfortschuim en Nosag veren. Deze 2 productkenmerken, comfortschuim en NOSAG veren, verdelen de lichaamsdruk heel erg goed. Op deze manier rust u echt goed uit.Voor meer informatie en meetadvies kunt u altijd bellen! 072 7600018
Zijn er ook sta-op stoelen voor extra lange mensen?
De Vario, Vario XL (tot 150 kg) of de Vario XXL (tot 250 kg) zijn geschikt. Het juiste model kiest u op basis van gewicht? Ten tweede bepalen wij de juiste zithoogte en zitbreedte.Het gaat om de lichaamslengte in de volwassen leeftijd. Waarschijnlijk is uw vader rond of langer dan 185 cm. De onderbeenlengte blijft hetzelfde. Als uw ouder groter is dan 185 cm is, hebben wij een grote lichaamslengte te pakken, met een onderbeen lengte tussen de 47 - 55 cm. Mocht uw vader problemen hebben in de rug, probeer dan te achterhalen of de pijnklachten in de onderrug ontstaan of in de bovenrug.Pijnklachten in de onderrug, gebruik de individueel instelbare lendensteun. Pijnklachten in de bovenrug. kyfose, neiging tot een bocheltje. Deze kunt u verhelpen met de kantelfunctie van de zitting ten opzichte van de rugleuning. Motor 3. Bovendien kunt u de hoofdsteun "Topswing" instellen.Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden om deze sta-op stoel voor lange mensen in te stellen en dus om reusachtig heerlijk in uit te rusten.Voor meer informatie en meetadvies of een afspraak voor een passessie op de meetstoel in de showroom kunt u altijd bellen! 072 7600018
Mijn ouder heeft ziekte van Parkinson. Wat is uw advies?
Indien mogelijk vraagt u advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut. Zij beschikken over specialistische kennis van het ouder wordende lichaam. Wellicht is deze professional niet in de buurt en moet u zelf de juiste sta-op stoel uitzoeken.Bij ziekte van Parkinson kunnen de lichaamsklachten snel veranderen en verergeren. Bovendien verliezen senioren spierkracht dus het opstaan en gaan zitten kost ook nog een meer kracht. De sta-op stoel Vario biedt heel veel instelmogelijkheden: zithoogte, zitbreedte (ook voor hele smalle mensen),zitdiepte, armleuning hoogte. Tevens kunnen wij de hoek instellen van de zitting en rugleuning. Op deze manier ontlasten wij het heupgewricht en kan de patiënt echt lekker uitrusten.
 • Zithoogte, zitbreedte, zitdiepte, armleuningen, lendensteun en hardheid van het zitkussen kunt u kiezen,
 • Met de tweede motor bepaalt u de kantelstand om de heupen te ontlasten,
 • Voor lage rugklachten is er een ingebouwde lendensteun in de sta-op stoel die u individueel kunt afstellen,
 • Voor hoge rugklachten heeft u een instelbaar hoofdkussen, de zogenaamde Topswing,
 • De derde motor is voor de onafhankelijke bediening van de rugleuning. Maar als de kantelfunctie goed is ingesteld, kunt u deze motor zo min mogelijk gebruiken.
Voor meer informatie en meetadvies of een afspraak voor een passessie op de meetstoel in de showroom, kunt u altijd bellen! 072 7600018
Zijn de seniorenstoelen makkelijk schoon te maken?
Deze seniorenstoelen zijn zeer eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Het kunstleder is in 3 kwaliteiten te leveren.
 • L1: Dit materiaal is speciaal geschikt voor de zorgsector. Het hygiënische materiaal is urine- schimmel- en bacteriewerend. De gevreesde MRSA- bacterie hecht zich niet op het materiaal. Zeker voor mensen met open wonden bij de zitting of rugleuning is dit belangrijk. De stoelbekleding kan periodiek, eens per halfjaar, gereinigd worden met chloor- en alcohol bevattende schoonmaakmiddelen. Het materiaal voldoet aan de hoogste Britse brandnormering CRIB5.
 • L2: Dit hygiënische materiaal is een met een vochtige doek eenvoudig te reinigen maar is niet bestand tegen alcohol of chloorhoudende schoonmaakmiddelen. Tevens is het kunstleder brandwerend is prima geschikt voor thuiswonende senioren.
 • L3: Dit hygiënische materiaal is niet vocht doorlatend, makkelijk te reiningen maar heeft in tegenstelling tot L1  en L2 geen brandnormering.
Indien er een vlek ontstaat, verwijder deze zo snel mogelijk of neem contact met ons op voor advies. 072 7600018
Waar kan ik de stoel bekijken en uit proberen?
In de showrooom staat een meetstoel. Wij kunnen exact de zitbreedte, zitdiepte en zithoogte voor u bepalen. Tevens kunnen wij het type zitkussen, armleuningen afstellen en de individueel instelbare lendensteun uitproberen. Deze sta-op stoelen staan in onze showroom 600 m2, Smuigelweg 1b 1704 PX  Heerhugowaard. In de showroom staan tientallen seniorenstoelen, fauteuils, sta-op stoelen, rolstoeltafels en veel meer zorgmeubilair........Bovendien zijn er meetstoelen zodat wij exact de juiste zithoogte, zitbreedte en zitdiepte kunnen bepalen om veilig op te staan. Indien u een telefonisch aangeeft wanneer u komt, zetten wij de koffie klaar! 072 7600018
Kan de seniorenstoel geleverd worden in de zorginstelling van mijn vader of moeder?
Jazeker, wij leveren zorgmeubilair door heel Nederland en België op de door u opgegeven locatie. Indien u duidelijk naam, afleveradres en eventueel kamernummer opgeeft, verzorgen de chauffeurs de levering volgens de richtlijnen van het RIVM.
 • Let op: in zorginstellingen geven wij het meubilair af bij de receptie.
 • Oud meubilair nemen wij niet mee tenzij u dit uitdrukkelijk vraagt. In dat geval berekenen wij extra vrachtkosten en afvoerkosten. Bovengenoemde kan alleen bij een zelfstandig wonende senior en nooit in een instelling.
072 7600018
Service en Garantie Hoe zit het daar mee?
U ontvangt 2 jaar fabrieksgarantie op de producten bij "eigenlijk" normaal gebruik. De belasting van de stoelen door lichaamsgewicht moet uiteraard overeenkomen met de productkenmerken. Mocht iets onverhoopt kapot gaan, stelt u ons op de hoogte van uw klacht met foto's. Op deze manier kunnen wij samen kijken hoe wij dit op kunnen lossen.Het is altijd beter eventuele twijfels van te voren aan te geven, dan kunnen wij er rekening mee houden. 072 7600018
De seniorenstoel is toch niet goed. Wat nu?
Tijdens het advies gesprek Hoe kies je juiste seniorenstoelen? wij met elkaar de juiste armstoel voor uw vader of moeder te kiezen. Vragen over de lichaamslengte nu en vroeger, het gewicht en eventuele lichamelijke klachten worden genoteerd. Wij adviseren u indien mogelijk een fysiotherapeut of ergotherapeut in te schakelen. Toch kan het soms gebeuren dat ondanks deze inspanningen de stoel niet lekker zit en dat is niet bedoeling. Hieronder staan 2 mogelijk senario's:
 • U heeft een keuze gemaakt uit de standaard collectie. In dat geval kunt u het zorgmeubilair onbeschadigd en goed verpakt binnen 5 werkdagen retourneren. Let op u betaalt slechts 2 de vrachtkosten.
 • U heeft een maatwerkproduct gekocht. In dat geval kunt u het zorgmeubilair onbeschadigd en goed verpakt binnen 5 werkdagen retourneren. Echter, u betaalt naast 2 maal de vrachtkosten ook 10% annuleringskosten.
Het is altijd beter, eventuele twijfels van te voren aan te geven, dan kunnen wij u beter adviseren.
Vraag advies aan onze zitspecialisten

Deze zorginstellingen gingen u voor