Interieur dementie
Inrichting zorginstelling
Interieuradvies zorg

Deze zorginstellingen gingen u voor

Dementievriendelijke interieur & inrichting

Belangrijk bij een dementievriendelijke inrichting en interieur is dat het is afgestemd op de cliënten. Een inrichting waarbij de cliënt onderdelen herkent en zich vertrouwt en thuis voelt in een gezellige en huiselijke inrichting. Het creëren van een nieuw thuis waarbij zoveel mogelijk aandacht wordt geschonken aan positieve prikkels. Om dit van gevoel van thuis en vertrouwen te realiseren wordt er tijdens het ontwerpproces veel aandacht geschonken aan de identiteit van de locatie. De DNA van de omgeving of de zorginstelling wordt vertaalt naar de inrichting. Zo kunnen er accenten worden gelegd op vroeger, de lokale architectuur, lokale natuur. Dit kan door middel van fotobehang of voorwerpen. Er zijn genoeg mogelijkheden om een interieur voor dementerende en een interieur voor dementie te realiseren. Het vertalen van identiteit geeft de cliënten rust en vertrouwen. Daarnaast ondersteunt het de medewerkers in hun dagelijkse zorgtaken!

Deze voorwerpen dienen tevens voor herkenning indien een dementerende zich beweegt in de ruimte. Door het aanbrengen van herkenning raken dementerende minder snel de weg kwijt. Het is dus belangrijk dat zij ook deze punten van herkenning kunnen zien. Houdt daarom rekening met brede paden en voorkom (scherpe) obstakels. Ruime paden geven rust! Indien een ruimte echter onoverzichtelijk groot is, maak dan gebruik van scheidingen om elke ruimte een herkenbare en betrouwbare identiteit te geven! Graag geven wij u advies! Neem vrijblijvend contact met ons op!

Inrichting huiskamer dementie

Naast de eerder vermelde accenten op vroeger en de verwijzing naar lokale kenmerken zijn er meerdere tips om een ‘interieur dementie ready te maken’.

Meubels en interieur voor dementerenden

Naast de eerder vermelde accenten op vroeger en de verwijzing naar lokale kenmerken zijn er meerdere tips om een ‘interieur dementie ready te maken’. Ouderen beschikken vaak over slecht zicht! Het is daarom van belang dat er in het dementievriendelijke meubilair en interieur rekening wordt gehouden met een bepaald kleurcontrast. Kleur contrasterend meubilair is eenvoudiger zichtbaar voor dementerenden. Tevens de mate van licht binnen een zorginstelling is belangrijk. Voldoende licht maakt het makkelijker om objecten te zien. Dit creëert een gevoel van rust en veiligheid onder de dementerende. Houdt u echter wel rekening met de mate waarin de dementerende gevoelig zijn voor prikkels. Te veel licht kan ook leiden tot overprikkeling. Zorg er daarom bijvoorbeeld voor dat lichtpitten worden afgeschermd door een lampenkap! Maak daarnaast zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk daglicht of licht wat dit nabootst!

Dementerenden en kleur

Kleurcontrast bij dementerenden is van belang. Gebruik contrasterende kleuren om de deurknoppen, meubilair, tafels en stoelen ten opzichte van de vloeren en de wanden. Zo kunt u deze voorwerpen accentueren! Pasteltinten geven de cliënten daarnaast ook meer rust!

Dementerenden en akoestiek

Geluidsoverlast kan tevens leiden tot overprikkeling. Zorg er daarom voor dat de akoestiek goed is! Dit kan door middel van geluiddempende materialen in de wand, plafond of het interieur. Planten absorberen geluid bijvoorbeeld heel goed en kunnen ook andere positieve effecten hebben op bijvoorbeeld luchtvochtigheid of huiselijkheid.

BEL OF MAIL ONZE SPECIALIST 072-760018