Inrichting zorginstelling

Zorgmeubel is ervaren in projectinrichting voor de zorg. Een inrichting voor de zorg verdient het beste materiaal en kwaliteit meubilair. Zo is al het meubilair van Zorgmeubel ergonomisch en bestaat het uit eenvoudig te reinigen materialen. Zo doen wij de inrichting voor bejaardentehuizen, de inrichting voor dagbesteding, inrichting voor zorginstelling, inrichting kleinschalig wonen, zorghotels, etc, etc.. mogen inrichten. Onze klanten zijn onder ander Cordaan, Philadelphia, Aafje, Evean, Esdege Reigersdael, De Waerden, Kwintes, Omring, Prinsenstichting, Raphaelstichting, etc. 

MAIL OF BEL ONZE SPECIALIST 072-7600018

Inrichting voor zorg & Inrichting zorginstelling

De implementatie van een innovatief zorginterieur en zorginrichting is een intensief samenwerkingsproces tussen de zorginstelling en Zorgmeubel. De implementatie van een sfeervol zorginterieur is verdeeld in een 3 strategische stappen. Elke fase wordt afgesloten met tussentijdse output zodat het gewenste resultaat, een huiselijk zorginterieur, optimaal en binnen budget wordt gerealiseerd. De inrichting van een zorginstelling is een leuk proces waarbij het eindresultaat resulteert in een fijne werkomgeving.

1. Inventarisatie: Waar zijn we nu? 

Een goed zorginterieurconcept door StaalBaron is gebaseerd op een zorgvuldige inventarisatie van :

  • Zorgvisie,
  • Gebouw,
  • Doelgroep,
  • Programma van Eisen.
  • Moodboards.
    Output: Zorgscan

Inrichting zorginstelling stappenplan

1.1 Zorgvisie

Het belangrijkste uitgangspunt van de zorgvisie is de mens als cliënt, familielid, medewerker, vrijwilliger en directielid. In de zorgvisie staan over het algemeen ook zaken als geloofsovertuiging, autonomie, levenservaring benoemd. Het vormt als het ware de ziel van de organisatie. Er is ook aandacht voor wetten, budgetten en eisen van ARBO, brandweer en hygiëne voorschriften. Het zorg interieur omvat al deze eisen. Het kleinschalig wonen vraagt om een eigen zorg inrichting. Naast ergonomie en het nodige praktische krijgen vooral sfeer en huiselijkheid in het interieur een grote rol toebedeeld. Mensen willen wonen zoals thuis, maar met de nodige zorg binnen handbereik.

1.2 Het Gebouw 

De projectinrichting zorg omvat de relatie tussen het gebouw en de stad. Wat is de bouwstijl van de omgeving of welke uiterlijke kenmerken van buiten kunnen worden verwerkt in de inrichting zorginstelling. Zo krijgt de zorg inrichting regionale kenmerken verwerkt in het interieur van de zorginstelling. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de uiterlijke kenmerken van de inrichting van gezamenlijke huiskamers of één-persoonshuishoudens.

1.3 De Doelgroep

Tevens wordt een inventarisatie gemaakt van de doelgroep:

  • Welke doelgroep bedient de zorgondernemer. Gaat het om senioren, dementerende senioren, gehandicapten, hip en trendy mensen etc. Op basis van dit gegeven wordt de inrichting van een zorginstelling aangepast. Zorgmeubel heeft 5 zorg interieurs qua interieurstijl uitgewerkt! U kunt dus kiezen welke sfeer u aanspreekt! Zo heeft de doelgroep onder andere effect op de routing van de zorg inrichting, de plaats van de balies, huiskamers, restaurant, breedte looppaden, vloer, lichtplan, etc.! De doelgroepen beïnvloeden in grote mate de inrichting van een ruimte binnen de zorginstelling!

1.4 Programma van Eisen

Zorgmeubel heeft ten behoeve van een juiste inrichting voor zorginstellingen de ‘Zorginterieurscan ontwikkeld’. Het systematische plan omvat alle zaken die in het PVE (Programma van Eisen) van zorginstellingen staan. Aan de hand van de ‘Zorginterieurscan’ worden vragen beantwoordt als: Wat is het juiste meubilair? Wat is het juiste akoestische plan? Wat is het juiste lichtplan? Dit komt tot stand door zowel de expertise van Zorgmeubel als de vereisten van een zorginstelling. Zo werken wij aan de juiste inrichting zorginstelling. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen een inrichting voor een bejaardentehuis die wordt gekenmerkt door ouderenzorg, of een inrichting van een dagbesteding of kliniek die wordt gekenmerkt door zware zorg! Dit verschil in zorg komt terug in het zorg meubilair en interieur! Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die beantwoord dienen te worden. In de Zorginterieurscan komen alle aspecten aan bod zodat het interieur en de bar ontworpen worden op basis van de juiste uitgangspunten.

1.5 Inrichting zorginstelling Workshop

Bij de implementatie van een nieuw zorginterieur wordt vaak een Interieurcommissie benoemt bestaande uit medewerkers en soms vrijwilligers. Hun werkervaring is zeer relevant en zij benoemen veel praktische wensen en eisen maar welke sfeer is nu goed? Over smaak valt namelijk niet te twisten……Een workshop Interieurstyling met de leden van interieurcommissie onder leiding van Mariëtte Dekker biedt in een dergelijk geval een uitkomst…..

Output: Zorgscan

De output van deze stappen is de Zorgscan waarin alle eisen voor een goede zorginrichting met het geschikt meubilair en interieur staan verwerkt.

2. Creatie : Waar willen we naar toe?

Vormgevers van het zorginterieur concept gaan aan de slag met de resultaten van  de vorige stappen: zorgvisie, gebouwanalyse, doelgroepbepaling, business model en uw zorgscan. Of het nu gaat om het maken van  een website, imago style, interieurconcept van een horecazaak, keuken, zorginstelling of het ontwerpen van een gebouw er moet een idee geboren worden, en ei gelegd worden.
2.1 ZienXL Showroom: Vaak is het moeilijk te omschrijven welke sfeer je klanten/cliënten, medewerkers of vrijwilligers in een ruimte wilt laten ervaren, warm, gezellig maar de doelmatigheid moet niet uit het oog verloren worden. Een bezoek aan de showroom ZienXL laat je zien wat kleuren, licht, geluid in een grote ruimte kunnen doen. Tevens kun je daar het hergebruik van materialen die effect kunnen hebben op je interieurconcept beoordelen.
2.2 Sfeerborden maken duidelijk wat je kunt doen met materialen zoals hout, kunststof, laminaat, geluidsabsorberende behang, brandvertragende gordijnen, goed te reinigen meubelstof, planten, metaal etc.
2.3 Meubelplan
Aan de hand van het Programma van Eisen, het bezoek aan de showroom ZienXL en de sfeerborden maken wij een sfeervol en functioneel meubelplan.
2.4 3-D impressies Het interieurconcept of dat nu voor Het Nieuwe Werken, horeca en zorg wordt verduidelijkt met realistische ontwerptekeningen, lichtplan, materialisatie en moodboard.
Dit is de tweede output, begrijpt StaalBaron de zorgvisie van de opdrachtgever goed?
2.5 Kleuradvies soms is de sfeer al beduidend te verbeteren met het juiste kleurgebruik van wanden. Dit kleuradvies is tevens een onderdeel van het complete interieurplan.
2.6 Kostenraming Indien het voorstel wordt geaccepteerd rijst al snel de vraag:wat gaat die allemaal kosten? ZienXL huisvest veel leveranciers op het gebied van Interieur & Hospitality dus in deze fase kunnen wij snel schakelen en goed communiceren. In de werkplaats denken de interieurbouwers uiteraard goed mee. U bepaalt hoe uitgebreid u ons voorstel wilt hebben: alleen een interieurconcept of ook realisatie van interieurbouw, levering vloeren, raambekleding, meubilair en accessoires.

3. Realisatie: Hoe komen we daar?

3.1 Planning & Productie: Uiteraard moet er een planning komen en duidelijk zijn wie wat doet. In deze tijd willen opdrachtgevers graag dingen zelf doen om geld uit te sparen. Natuurlijk kan dat, maar goed overleg is essentieel.
De productie wordt voorbereid. De gedetailleerde werktekeningen worden gemaakt en goedgekeurd door de opdrachtgever. Dit is de derde output. Soms worden dummies gemaakt van balies (project Gemeente Castricum) om samen met de medewerkers te bepalen of de balie in de praktijk ook goed werkt. Dit is de eventuele vierde output. Begrijpt StaalBaron de medewerkers goed?
De interieurbouwers, meubelmakers en stoffeerders gaan aan de slag. De bar, balie of keuken wordt op maat gemaakt, de inbouwkasten krijgen vorm, de stoelen en banken bekleed. De inrichting zorginstelling krijgt meer en meer vorm!
3.2 Inhuizen: Dit is altijd een spannend moment. Is het geworden wat we, opdrachtgever en ZienXL leveranciers en dienstverleners er van hadden verwacht?
Als je vorige stappen goed zijn genomen zijn er weinig tot geen teleurstellingen en wordt het een prachtig eindproduct of het nu gaat om een gebouw, interieur, website of socail media account. De klant is tevreden.
3.3 Onderhoud: Duurzaamheid is één van onze kernwaarden er daar hoort onderhoud bij van gebouwen, interieurs, stoelen banken en machines. Graag helpen wij, ZienXL leveranciers en dienstverleners, met de juiste keuze van onderhoudsmiddelen of de onderhoudsdiensten voor interieur. Indien gewenst maken wij een onderhoudsboek met schoonmaakadviezen en/of de juiste certificaten met normeringen voor de brandweer.
3.4 Evaluatie: Na ongeveer 3 maanden spreken wij af met de interieurcommissie om eventuele verbeterpunten op te pakken.
Zo heeft u een totaaloplossing zonder zorgen! Een perfecte inrichting zorginstelling op maat gemaakt!

BEL OF MAIL ONZE SPECIALIST 072-760018