Duurzaam Bekleding

Wat is duurzame bekleding? Hoe gaat Zorgmeubel met reststromen om?

Duurzaam Kunstleder:

Kunstleder is imitatie leder. Kunstleder bestaat uit een geschuimde bovenlaag op een backing van polyester of katoen en voelt stevig en comfortabel aan. Daarna wordt er een extra toplaag aangebracht die anti-virus en anti-bacterieel is. Bovendien is het materiaal schimmel- en urinewerend extra hygiëne dus. De geschuimde bovenlaag kan ook Fire Resistant behandeld worden, volgens specifieke Europese normeringen. Bovendien is kunstleder gericht op intensief gebruik en is geschikt voor het stofferen van zitmeubilair bij zorgprojecten en voor thuis.

Tegenwoordig bestaan bovenlagen van kunstleder ook uit gerecycled materiaal. Afhankelijk van de toplaag en brandwerendheid is dit geschikt voor de zorg.

Duurzame Bekleding L1. en L1. Vintage

Kunstleder L1. en Vintage L1. heeft een met een geschuimde bovenlaag van PVC. Het materiaal is Phthalate free. In het Nederlands Ftalaten vrij. Ftalaten zijn weekmakers in plastics die slecht zijn voor het milieu en de mens. De toplaag van dit urine-bestendige materiaal is behandeld volgens de strengste normeringen. Zie voor specificaties L1. en L1. Vintage hieronder.

Kunstleder L1. En L1. Vintage onderscheidt zich van andere materialen vanwege de onderlaag, de backing. De backingstof is gebreid van katoen. Dit geeft een unieke stretch en geeft heel erg veel zitcomfort. Bovendien “zweet” het materiaal niet vanwege de katoen.

Klik hier voor kleuren L1. en L1. Vintage.

Bekleding L2.

Meubelbekledingen kunstleder L2. heeft een met een geschuimde bovenlaag van PU, ook wel polyurethaan. Zie voor specificaties L2.  hieronder. De backing bestaat uit kunststof. Het heeft brandnormeringen maar is absoluut niet zo sterk als L1. Het is goed geschikt voor ouderen die thuis wonen.

Klik hier voor kleuren L2.

Bekleding L3.

Kunstleder L3. is imitatie leder. Het kunstleer bestaat uit een geschuimde bovenlaag van PVC op een backing van polyester. Het materiaal is waterresistant en zeer geschikt voor buurthuizen met een jongere doelgroep. Het materiaal is niet brandwerend en urine werend.

Indien een meubelframe van hout is, staat dit in het algemeen voor een warme, sfeervolle uitstraling: Hout kan je prachtig vormen, waardoor beleving, ergonomie en tactiliteit vaak dik in orde zijn.

Klik hier voor kleuren L3.

Duurzame Bekleding: Stoffen

Meubelstoffen zijn er in allerlei soorten van natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen (vlas). Tevens zijn er kunstmatige materialen zoals polyester of acryl. Voor gemakkelijk onderhoud is het fijn als de stof niet vocht doorlatend is waterproof zoals de kunstlederen. De meeste stoffen zijn water-resistant of water-repellant. Indien de stof is voorzien van een plastic backing is de stof water-resistant. De bovenlaag kan nat worden maar de vloeistof heeft heel veel moeite om door de onderlaag te dringen. Water-repellant wil zeggen dat de bovenlaag van de stof is voorzien van een waterafstotende coating. Het water blijft als het ware op de meubelstof liggen en zakt er na verloop van tijd doorheen.

Daarnaast zijn er ook nog buitenstoffen. Dit materiaal is minder gevoelig voor UV licht en kun je  schoonmaken met chloor. De stoffen laten het vocht door maar drogen heel erg snel.

Duurzaam: Onderhoudstips

Indien er een vlek op uw meubelbelkleding is gekomen, dep deze dan zo snel mogelijk op met een zachte, schone theedoek. Vervolgens is het afhankelijk van het soort materiaal wat u moet doen. Hieronder staan specificaties en onderhoudstips meubel bekledingen.

Kunstlederen en stoffen zijn 100% recyclebaar. Het afvalmateriaal wordt toegepast als vulling voor akoestische schuimplaten.

Voor meer onderhoud tips bel ons!

Deze zorginstellingen gingen u voor